Oncologische Revalidatie

De meest voorkomende is vermoeidheid; vaak nog jaren ná de diagnose.

Oncologische revalidatie bestaat uit fysiotherapeutische behandeling en begeleiding van mensen met kanker in de behandel, herstel, palliatieve en terminale fase. De behandeling van kanker door middel van b.v. chemo, operatie, immuun- of hormoontherapie kan veel bijwerkingen geven. De meest voorkomende is vermoeidheid; vaak nog jaren ná de diagnoseGebleken is dat training tijdens chemotherapie ervoor zorgt dat de behandeling beter doorstaan wordt, dat men minder vermoeid is en daardoor weer een betere kwaliteit van leven krijgt. Naast vermoeidheid is er vaak ook sprake van pijn, vermindering van kracht en conditie, stijfheid van gewrichten en spieren, stug (verkleefd) littekenweefsel en lymfoedeem.  

In de herstelfase van kanker wordt met u samen bekeken welke problemen bij u op de voorgrond staanZijn dat bij u conditie-en krachtsverlies, dan zal er een oefenprogramma gemaakt worden, bestaande uit een combinatie van (thuis)oefeningen en trainingen in de fitnessruimte van FysioProf. Bent u al wat meer zelfstandig, dan kan de fysiotherapeut u adviseren en begeleiden voor het hervatten van bijvoorbeeld werk en sport. 

Heeft u echter meer last van stijfheid van gewrichten of spieren dan zal de nadruk liggen op het mobiliseren van die gewrichten. Een beperkte schouderfunctie is bijvoorbeeld een veel voorkomende complicatie na een borstkanker operatie.  Verder kan de fysiotherapeut u adviseren en hulp bieden tav pijn, vermoeidheid, benauwdheid, spanningsklachten, lymfoedeem, littekens en andere huidproblematiek. 

Was u tijdens de behandelfase meer dan ooit in het ziekenhuis, in deze herstelfase nemen die bezoeken in rap tempo af. De fysiotherapeut heeft in deze fase dan ook een signalerende functie op het gebied van psychische en/of sociale problematiek en weet de wegen om ook op die gebieden de juiste zorg voor u in te schakelen. Hiervoor is het Oncologie Netwerk Zuid Gelderland (ONZG) opgericht, waaraan Fysioprof is aangesloten. Binnen dit netwerk zijn alle disciplines te vinden welke u mogelijk zou kunnen benaderen voor kanker gerelateerde problematiek. In de palliatieve en terminale fase staat het optimaliseren van de kwaliteit van leven centraal. Dit betekent dat in de palliatieve fase de fysiotherapie gericht is op het behoud van de nog aanwezige vaardigheden en in de terminale fase vooral het comfort op de voorgrond staat. 

Bij FysioProf hebben zowel Jacqueline van den Berg als Cindy Walravens zich gespecialiseerd in de oncologische revalidatie. Jacqueline is verder actief binnen het bestuur van Oncologie Netwerk Gelderland Zuid. Cindy heeft zich gespecialiseerd als oedeemtherapeut. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Indien onze agenda het toelaat, kunt u dezelfde dag nog bij ons terecht. Neem direct contact met ons op.