Geriatrie  Fysiotherapie

Wordt functioneel weer de oude.

De geriatrie fysiotherapeut 

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. De geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de beweegzorg voor ouderen. Vooral de ouderen die door minder bewegen kwetsbaar worden, kunnen baat hebben bij begeleiding door een geriatrie fysiotherapeut. De therapie bestaat vooral uit oefentherapie, gericht op het herwinnen van mobiliteit en zelfstandigheid. 

De beweegklachten die ouderen ervaren kunnen geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld door te weinig beweging, bij aandoeningen als bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of bij dementie. Maar ook acuut na een val, een gebroken heup of een beroerte. In de geriatrie zien we vaak een combinatie van aandoeningen waarbij pijn ook een rol kan spelenNaast de beweegzorg voor ouderen, adviseert en begeleidt de geriatrie fysiotherapeut ook gezinsleden en/of mantelzorgers. Tevens is er regelmatig contact met andere hulpverleners als (huis)artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, diëtisten etc. De belangrijkste doelstelling is om mensen te ondersteunen in het zo zelfstandig mogelijk functioneren in hun eigen, vertrouwde omgeving. 

Een afspraak met de geriatrie fysiotherapeut kan geschieden op basis van een verwijzing door een huisarts of een arts ouderengeneeskunde, maar u kunt ook zelf besluiten om contact te zoeken. Bij de kennismaking wordt samen gekeken naar het beweegprobleem en wordt er een doelgericht behandelplan opgesteld. Naast een onderzoek kunnen er testen afgenomen worden of is er aanvullende informatie nodig van de arts. Het bewegen kan plaats vinden in de oefenruimte van de praktijk, maar indien nodig kan er ook aan huis behandeld worden. Zo kan er gewerkt worden aan verbetering van het lopen, evenwicht, spierkracht en conditie. Valpreventie kan een belangrijk aandachtspunt zijn. Het goed gebruiken van een loophulpmiddel zoals een wandelstok of een rollator kan doorgenomen worden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van adviezen en oefeningen voor thuis op papier. De vergoeding voor het behandelen geschiedt via uw aanvullende ziektekostenverzekering. Bij sommige chronische aandoeningen kan er ook een beroep gedaan worden op de basisverzekering. 

Naast het individueel begeleid worden door de geriatrie fysiotherapeut, bestaat er in onze praktijk ook de mogelijkheid om in een groep ouderen te bewegen in onze fitnessruimte. De groep bestaat uit maximaal acht personen en wordt altijd begeleid door een fysiotherapeut. Ook hierbij wordt een op maat gemaakt beweegprogramma opgesteld, passend bij uw niveau van bewegen. Tevens is er dan ruimte voor gezelligheid en natuurlijk een kop koffie of thee.  Het groepsgewijs bewegen wordt helaas niet door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Informatie over tarieven en tijdstip van de groepsfitness kunt u opvragen bij onze praktijk. 

Voor vragen kunt u terecht bij onze geriatrie fysiotherapeuten Irma Pelgrim en Peter Mijts. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Indien onze agenda het toelaat, kunt u dezelfde dag nog bij ons terecht. Neem direct contact met ons op.