ValTraining 

Om het risico op vallen te verminderen

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Hoe ouder men is, hoe groter het risico op een valpartij. Maar niet alleen ouderen vallen. Ook jongeren kunnen in aanraking komen met een val, of het nou op sportgebied is of door een trauma (ongeval). Vallen kan vele oorzaken hebben. Zo kunnen evenwichtsstoornissen, duizeligheid, een slecht zicht, medicatie, aandoeningen als een beroerte of parkinson, een slechte mobiliteit door bijvoorbeeld artrose, urine-incontinentie (snel naar het toilet willen), angst om te vallen en sporten leiden tot een val. Om het risico op vallen te verminderen en de kans op complicaties te minimaliseren, bestaan valpreventie en valtraining.  Met valpreventie wordt gewerkt aan het voorkomen van een val. Hierbij valt te denken aan het doen van evenwichtsoefeningen, het lopen over een obstakelparcours, leren veilig te bewegen en inzicht krijgen in de gevaren van uw handelen en gevaarlijke situaties in en rondom uw huis.  Echter, een val is helaas niet altijd te voorkomen. Daarom is het goed om te leren hoe u veilig kunt vallen zodat de kans op lichamelijk letsel beperkt wordt. Dit kan met behulp van valtraining.  

Valtraining voor ouderen. Bent u wel eens gevallen? Bent u bang om te vallen? Staat u wankel op uw benen? Loopt u onzeker? Of kunt u moeilijk opstaan vanaf de grond? Als u één van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kan valtraining zinvol voor u zijn.  Van alle ouderen van 65 jaar en ouder valt ongeveer 34% minimaal één keer per jaar en heeft 71% zich na de val medisch laten behandelen. Verwijzing Veiligheid.nl/valpreventie Forse complicaties als botbreuken en luxaties kunnen optreden na een val.  Met valtraining leert u de gevolgen van een val te beperken. Valtraining klinkt voor veel ouderen eng, maar het is niks anders dan u op een rustige en veilige manier technieken aanleren om richting grond te gaan zonder dat u letsel oploopt. Dit wordt stapje voor stapje met u geoefend zodat u er vertrouwd mee raakt, minder angstig wordt om te vallen, zekerder beweegt en hierdoor minder risico loopt om daadwerkelijk te vallen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een val met 30 tot 61% vermindert en de valangst afneemt met 37% na het volgen van een val(preventie)cursus.  

Valtraining voor sporters Bij veel sporten komen valpartijen voor; wielrenners of mountainbikers die onderuitgaan op het asfalt of in het bos, voetballers die getackeld worden, ruiters die van hun paard vallen, schaatsers die uitglijden etc. Vechtsporters zijn al bekend met vallen. In deze sporten vormt het vallen de basis van de trainingen. Ook voor keepers in de voetballerij is valtraining een vast onderdeel van de training. Dit is echter niet het geval voor andere sporters die regelmatig met vallen in aanraking komen. Het zou mooi zijn als iedere sporter die in aanraking komt of kan komen met vallen, in zijn of haar trainingen ook leert hoe hij of zij veilig kan vallen om (ernstig) letsel te voorkomen. Dit is echter niet de praktijk. Met een paar lessen valtraining kunnen heel wat blessures voorkomen worden.  Als u bij ons revalideert en uw blessure is ontstaan als gevolg van een val, wordt aan het einde van het revalidatietraject ook aandacht besteed aan een stukje valtraining zodat u uw sport met vertrouwen weer kunt hervatten. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Indien onze agenda het toelaat, kunt u dezelfde dag nog bij ons terecht. Neem direct contact met ons op.